Rúgás Chuck Norris módra: Muay Thai

Rajt:

Mi történik akkor, ha egy szőke, nem éppen erőszakos lány elmegy Muay Thai órára? A válasz: végigcsinálja! :) Ha tetszik egy óra, arról mindig könnyebben és jobban tudok írni, így volt ezúttal ennél a sportnál is. Persze ez a történet is ad korábbi támpontot/ennek a történetnek is korábbra nyúlik vissza a gyökere, ugyanis 19 évesen egy jó barátommal a konditeremben – ott, ahol anno még Schwarzenegger is edzett valamikor a ’80-as években az a Vöröszsaru c. filmjének forgatása végett- már ütöttük, rúgtuk a boxzsákot. Ő már profibb volt, én kezdő. Valahogy azonban mégis abbamaradt ez a sztori. „Ennek a küzdősportnak két formáját különböztetjük meg, a régit és az újat. A Muay Thai elnevezés a régi, az 1920-as évek korszakára vonatkozik, majd következett a kesztyűk, és egyéb nyugati boxban használt elemek bevezetése. Noha a "Muay" elnevezés az eredeti koncepcióra utal, időszakonként kiegészítésekkel módosultak. A mai küzdősport eredete (amit ma Muay Thai néven ismerünk) bizonytalan. Némely történetek szerint jelentős dél-kínai hatás (Shaolin) érte a Muayt a kereskedelmi útvonalakon keresztül, amely befolyással bírt eredetére és fejlődésére.” (Forrás: Czinke Gábor, fit-club.hu)



Impressziók:

2014 ősz, Fit Club, Zugló, Szugló utca. A nagy, családi ház jellegű, barátságos épület igazán szép belülről, még az öltözőnél is fáraó szobrok „kísérik utamat”. Az említett helyiség nem hatalmas, épp csak elég ahhoz, hogy az órákra érkezők elférjenek és átöltözzenek ott. Már szinte túl szép elhinni, hogy egy ilyen modern helyen püfölni fogok a következő másfél órában.
A boxteremben vagyok, rajtam kívül csupán egy lány és sok-sok erős fiú(cs)ka van.

Bemelegítés
A sort ismét a bemelegítéssel indítjuk – különösen odafigyelve a csípő beizzítására -,ami után ugrókötelezni kezdünk. Telik a többször több perc, „olykor” megakadok, a tüdőm szinte ég, de azért végigcsinálom. Erről van is emlékem, illetve videóm korábbról! Mindeközben az edzőnk, Gábor végig odafigyel arra, hogy olyan gyakorlatokat adjon, amik által én is betudok csatlakozni a többiekhez, sőt, hogy még odaillőbb legyek, kapok egy, a klub nevével ellátott pólót is tőle.

Ugra-bugra
Miután lement a három ugrókötél kör, folytatjuk a bemelegítő nyújtást, még párban is segítünk egymásnak.

Aztán elkezdjük az alapállásból való ütéseket és rúgásokat. Egyszer csak előkerül a pörgőrúgás, ami Chuck Norris egyik specialitása, de még a Family guy c. sorozat is ihletett merített egy epizód erejéig ebből a mozdulatból.

De ne feledkezzünk meg az árnyékunk ütése és rúgása mellett a páros edzésről sem! Azaz a páros egyik fele fogja a boxzsákot, míg a másik ütemre veri/püföli azt. Az oldalrúgásokat mindig sípcsonttal végezzük, nem is csoda, hogy a tizedik után már rendesen érzem ezt a részemet.

A páros gyakorlat
Amikor ennek is vége, a csapat egyik fele felülésezik és fekvőtámaszokat nyom kesztyűben, időre, ütemre, egyszerre. Huhh…

Felülök
Gábor megcseréli a csapatokat,és most mi kerülünk a zsákokhoz. A feladat pedig a következő: amiket eddig tanultunk (ütések, rúgások), azokat mind alkalmazzuk.



A leizzadás garantált, a másnapi bicepsz és lapocka izomlázzal együtt. A nyújtásra is szánunk időt a másfél óra során, amely számomra felteszi az i-re a pontot. Meglepően jól ment és tetszett az óra, az ütéseim erejét még majd fejlesztenem kell. :)

Óra végi nyújtás

Ami fontos:

A technikai részről: a thai box fontos része a megfelelő állás és testhelyzet, valamint az, hogy a kezünk végig az állunk mellett legyen, így kivédhetjük a másiktól érkező esetleges horgokat.
Nem volt szükségem az edzéshez cipőre, de boxkesztyűre igen. Ha hosszútávon gondolkozol ebben a sportban, mindenképpen be kell ruháznod egyre!

Hol? Fit Club, Budapest XIV. Szugló utca 57.
Mennyibe kerül? http://fit-club.hu/arak/thai-box-akademia-arak
Mit vigyél? Edzőruha (cipő nélkül), törölköző, víz
Korosztály: 15-35 év (ezen az órán), de akár 5 éves kortól elkezdhető
Férfi/nő arány: 80%-20%

Pontozás
Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 10/10
Edző: 10/10
Helyszín: 10/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10

Fotó: Lindmayer Zsolt 

0 megjegyzés :

PARTNEREK: