A rúgások sportja: taekwondo

Rajt:

A wikipédia szerint a taekwondo koreai eredetű harcművészet. A szó jelentése: a lábbal és kézzel küzdés művészete. A japán karatéhoz való hasonlósága szembetűnő abban, hogy szintén ütéseken, rúgásokon, hárításokon alapul. Ezen kívül az öltözete, a harci technikái, valamint a fokozatrendszere is nagyban hasonlít a karatéhoz. Ennyi volt a „reklám” szöveg.
A harcművészetekhez eddig nem sok közöm volt a thai boksz, valamint az Ironbox kipróbálásán kívül. Farkasdi Thomas barátom bajnok volt és nemcsak hogy meginvitált, de ő is részt vett velem együtt egy edzésen.

Impressziók:

Na szóval: Városliget, Hermina út, általános iskolai udvar, bejárat balra, szemben a számomra múltidéző tornaterem, lenn az öltöző. Első körben azt gondolom, tuti kevés csaj jár ide, valahogy az a kép él a fejemben, hogy a pasik körében népszerűbb a taekwondo. Hát nem, több jól kinéző leányzóval találkozom össze az öltözőben, akik már fehér hacukájukba bújva várják a  kezdést, ezalatt én is átöltözöm – eközben Thomas megérkezik az edzővel, Tamással egyetemben.
Arra a kérdésre még a neten való utána olvasás után – a rúgós videóknál inkább lecsuktam a gépet – sem kaptam biztos választ, hogyan is fog zajlani a másfél-kétórás edzés.

Ütött az óra, kezdés van! Oszlopokban állunk a terem egyik felében Tamást nézve, mindenki az övének megfelelő rang szerint, én valahol leghátul pislogok. Lemegy az ilyenkor szokásos rituálé, vigyáz állás és kezdődik az edzés.


Van  akkora szerencsém, hogy pont a klub születésnapjának edzésén veszek részt, ami az óra játékosságában is megmutatkozik: bemelegítésként kidobóst szán nekünk az edző, ha eltalálnak, akkor minden körben tíz más dolgot kell csinálnom (guggolás, fekvőtámasz, felülés)…kapok is mindegyikből.

A csapatszellem és az ebből adódó egymás szívatása egyértelműen megmutatkozik, apropó, itt visszaköszönnek a capoeira során szerzett pozitív benyomásaim az összetartásról.

Mire ez a jó érzés kialakul bennem, pont akkor közli velünk Tamás, hogy lépcsőzős verseny lesz, ehhez össze is állítja a csapatokat; a két emeletet minden csapattagnak oda-vissza futva legalább kétszer meg kell tennie. Ez még oké is, szépen lemegy a dolog, amikor ezt követően a csapatoknak guggolva(!) kell az addig sprintelve használt útvonalat megtenniük felfelé. Tyű! Ezt érezni fogom holnap! Nem is megy végig, itt-ott (az edző engedélyével) csalok, a combom kész. Ja, hogy ilyen egy lájtos edzés?

De hogy egy másik bemelegítést (!) is említsek: guggoltál már úgy, hogy egy zsámolyt tartottál közben a fejed fölött vagy hogy az említett tárgyra mindig két lábbal föl-le ugráltál gyors tempóban? Eddig én sem…ez látszik is az arcomon.
Szenvedek, fohászkodom vagy meghalni készülök a zsámoly alatt?
Zsámolyra szökkenés
Közben fény derül még egy szabályra: csak akkor ihat mindenki (vizet), ha az edző megengedi. A másfajta ivás felelőse Tibi atya. Na de vissza a témához…

Minden edzés „lelke” a nyújtás, ezt általában a rúgások előtt tesszük meg, többször valamelyik csapattárs segítségével.

Először magamat nyújtom...
....aztán engem nyújtanak
A rúgások pont kesztyűbe történnek – mivel csak becsatlakoztam kimaradtak ezek az alapok, de így is alaposan kioktattak arról mit hogyan csináljak – elővéve minden ügyességemet én is végigcsinálom ezeket, habár kisebb rugóerővel, de az edző véleménye szerint tanulékonyan.

Az általam látogatott órák másik verziója az egymással való küzdés. Itt szintén gyakorolom az említett rúgásokat, a védekezéseket és a másik gyomorszájának ököllel való „simogatását”.


Az intervall alapú rúgások 10 másodperc mozgással és 10 másodperc pihenővel telnek. Mondjuk a zsámolyos sztorira is igaz, hogyha nem darabszámra, akkor időre csináljuk a guggolást és a fekvőket.


Végül bármennyire is fáradok és ömlik rólam a víz, az - olykor szivatós - edző utasítása miatt nem ülhetek le, mert különben kihűlnek az izmaim.



Szuper, alapos, odafigyelő oktatásban volt részem, a thai boksz alapjaim azért vissza-vissza köszöntek. Lányoknak ideális fenék és láb formálási szempontból (is).

Az aznapi taekwondo csapat
Ami fontos:

Az izomláz garantált, főleg a test alsó részeiben. A pörgés forgások közepette a talpamon felsértettem a bőrt (azért írom, mert ez is hozzá tartozik). Ehhez a klubhoz bármikor betudsz csatlakozni, nem egy olyan csapat, ahol kizárólag élsportolókat edzenek.

Hol? Honvéd Taekwondo Klub, XIV. Budapest, Liszt Ferenc Általános Iskola
Mit vigyél? mezítláb leszel (tehát cipő nem kell), amúgy sportfelszerelés (én azért vittem fekete-fehér "ünneplőt", hogy a többiekhez színben passzoljak) vagy taekwondo ruha, ha van és sok-sok víz
Férfi/nő arány: kb. 50 - 50%

Pontozás

Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 9/10
Edző: 10/10
Helyszín: 7/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10

Ha szeretnél többet megtudni erről a sportról, kattints ide!

Fotó: Lindmayer Zsolt 

0 megjegyzés :

PARTNEREK: