Az egekben lesz a pulzusod: Ironbox

Rajt:

Tatarek Rezsőt szinten minden nagyobb sporteseményen látni, ahol hiper gyorsasággal dolgoztatja és boxoltatja az óráján résztvevőket jellegzetes, ütvefúrós hardcore zenéivel. Ez nem a szokásos hulla-hopp aerobic, már az edzést nézve is megizzad az ember…Vettem a bátorságot és elmentem a zúzós órára.



Impressziók:

A Gold Center egy hatalmas komplexum biliárdteremmel, edzőteremmel, azon belül is squash – és focipályákkal, jóga – és aerobic teremmel, nagy belmagassággal, ezért a recepciósnak  pár percébe telik mire elmagyarázza nekem, hol van az az eldugott folyosó, ahol az ironbox óra lesz. Két dolog tűnik fel elsőre az aerobic teremben: dög meleg van, és nagyon sokan vagyunk - potom 85 fő, ami mellesleg kevésnek számít, hiszen máskor van, hogy 100 felett van a résztvevők száma -  mégis, hogy fogunk itt elférni?



Egyszer csak: „Fájööööör” - üvölt fel egy Scooter szám hardcore verzióban, ami máris megadja az óra tempóját: puf-puff-tucc-tucc-pamm-pamm! – máris átfut a bőrömön egy liba. Rezső katonás stílusban mindenkit a helyére „parancsol”, sípját fújva erősíti az ütemet és diktálja a bemelegítést: ütések, kitörések, törzsfordítások, kifordulások, befordulások és ezek „testvérei”.

Ahogy ezekkel végeztünk, mint egy táborban, mindenki leül a földre és megvárja, amíg Rezső (akár csak a funkcionális köredzésem alkalmával Áron) megmutatja az összes állomás gyakorlatait, ahol csapatonként 9-11 ember fog egyszerre edzeni. A tréner nem rest  póker arccal kifigurázni a jellemző hibákat: van, ahol a lányok helytelen pucsítását, máshol a rossz felugrást vagy éppen a lassú tempót veszi górcső alá.

Feladatok kiosztva, csapatok összeállva, indulhat a móka: az állomásokon életbe lép a 1.5 perces aktív munka és a fél perc szünet intervallumja, a szüneteket mindig a zenében lévő kürt jelzi, majd a pihenés után mindig jön a második kör az adott részen.

Tartom a frontot

A mi csapatunk kezdésként lengyel boxolt (zsákolás gyors ütésekkel), míg a két lány püfölte a zsákot, én tartottam – tehát én is befektettem erőt és energiát az ő körükbe – majd rajtam volt a sor: üt, üt, üt, üt, üt…! Ez ütős feladat!



Ezt követték a stabilizáló gyakorlatok (az egyik a jógában használatos lefele- és felfele néző kutyapóz verziójához hasonlít).




Apropó, már az első mozdulatoknál érzékelem a termet betöltő sűrű párát, ennek köszönhető, hogy idő előtt már mindenki izzad, mint a ló.

Ezt követi a súllyal guggolás:



Majd a step padon végzett fekvőtámasz, majd az abból történő felugrás – na, ez erős, és közben figyelni kell a helyes testtartásra, és a dinamikára is:



Van hasizmozás:



Karerősítő gyakorlatokkal is el vagyunk látva:




A TRX kötéllel való erősítésekről nem is beszélve:




Majd végezetül a boxzsák püfölése következik kevésbé olyan intenzíven, mint a kezdeti lengyel boxnál, és ezzel a kör bezárul:




Ez állítólag egy  lájtos alkalom volt, mivel olyan verzió is létezik,  amikor az edző egy-egy gyakorlatot akár tíz percig is csináltat veled, a határaidat feszegetve!

Az izmaim fellélegeznek és hálásan engedelmeskednek a másfél órás edzés végét lezáró nyújtásnak.



Ami fontos:

Több nyújtás is elfért volna az óra végén részemről. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy köredzés lesz, hiszen először azt gondoltam az Ironbox  végig ütésekről fog szólni. A tréner szerint sokaknak nem feltétlenül izgalmas, ha egy órán keresztül csak ütésekből áll az edzés, de azért  havonta egyszer, a körkínzás mellet, ilyen órát is tart.

Hol? Gold Center, XI. Budapest Budafoki út 113.
Mennyibe kerül? http://www.goldcenter.hu/araink
Mit vigyél? A megszokott alap edzőfelszerelést, kesztyű javasolt, valamint törölközőt és vizet
Az óra korosztálya: 20-50 év

Pontozás
Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 9/10
Edző: 10/10
Helyszín: 7/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10
Férfi/nő arány: 45% - 55%

2 megjegyzés :

  1. Az órák férfi nő arány számát 35% férfi és 65% nő, ui. mindig többen vagyunk nők az órán. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Rendben, köszönöm, hogy pontosítottad. Az általam próbált órán kb. ilyen arány volt.

      B.

      Törlés

PARTNEREK: