Így sportol Hollywood - Interjú Norman Gáborral

  • Bejegyezte: Unknown
  • dátum: csütörtök, február 13, 2014 -
  • 2 megjegyzés
Norman Gábor tizennégy éve dolgozik a hollywoodi filmiparban, és több sztárral is jó kapcsolatot ápol. Igényes, sportszerető emberként ismeri az Amerikában divatos összes új mozgásformát. Mint számos hollywoodi produkció művészeti vezetője, bennfentesként több érdekes történetet is elmesélt nekem az „amerikai álom” kulisszatitkairól.


Norman Gábor

Több amerikai filmnek (Beautiful Boy, Insight, Rain) voltál korábban az art directora, és néhány éve már production designer-ként dolgozol Hollywoodban. Úgy tudom, hogy legutóbb éppen Arnold Schwarzeneggerrel, illetve Sharone Stone-nal forgattál együtt. 

Sharone Stone-nal tavaly év elején forgattunk együtt egy orosz filmben. Ezt követte Arnold Schwarzenegger zombi filmje, amelyet az év végén fejeztünk be. Az alapsztori lényege, hogy a Schwarzenegger által alakított filmbeli farmer lánya (Abigail Breslin) elkapja a fertőzést, melynek végső stádiumában zombivá válnak a betegek. A drámai történet a kettejük kapcsolatáról szól, pontosabban arról, hogy az apa mit él át a kislánya átváltozása alatt. A sztori sokkal mélyebb, mint amit a téma alapján elsőre gondolhatnánk. Louisianában forgattunk, mondhatni trópusi, virágokkal teli területeken, és ezekből kellett létrehoznom egy „haldokló világot”. A főszereplők házát is három helyszínen forgattuk le, így állt össze. A filmnek egyébként idén lesz a premierje.

Minden film kihívás, ám mindig vannak olyanok, amelyek közelebb állnak az alkotó szívéhez. Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

A Beautiful Boy-ra, a főszerepben Maria Belloval és Michael Sheen-nel. Nagyszerű volt a szereposztás, és nagyon jó forgatókönyv készült hozzá, de Magyarországon csak rövid ideig játszották a mozikban. Ez a dráma egy iskolai lövöldöző és később öngyilkossá váló fiú szüleinek a történetét mutatja be. Láthatjuk, hogyan élik meg a tragédia utáni hétköznapokat és sikerül-e összefogniuk, hogy megmentsék a házasságukat. A tragédia utáni mindennapokat, azt hogy hogyan közösítették ki a házaspárt, és hogy összefognak-e a haldokló házasságuk megmentése érdekében. Sajnos Amerikában már nem csak az egyetemeken, hanem a gimnáziumokban is mindennaposak ezek a lövöldözések.

Ennyi munka és kihívás mellett jut időd a sportolásra?

Muszáj, mivel akkora stressznek vagyok folyamatosan kitéve, hogy csak az edzések tartják fenn bennem az egyensúlyt. 14 éve élek az USA-ban, amikor kimentem, vékony testalkatú voltam és nem sportoltam. Később egyre többet edzettem és a rendszeres edzés fokozatosan a mindennapjaim részévé vált. A Venice Gold’s Gym-be járok, ami nemcsak hogy közel van a lakásomhoz, de a legújabb gépekkel van felszerelve és mindig a legújabb edzéstechnikákat tanítják (az ott dolgozó edzőknek minimum három sportvégzettséggel kell rendelkezniük). A teremben többször találkozom olyan hírességekkel, mint Dwayne Johnson ’The Rock’ vagy Mickey Rourke. Abszolút természetesen viselkednek, nem rohangálnak körülöttük paparazzik, így mindenki nyugodtan végig tudja csinálja a gyakorlatait.

Gábor és Val Kilmer

Nincsenek sztárallűrök és senki nem hordja fenn az orrát?

Nincsenek. Mickey Rourke mindennap lejár edzeni és a kutya se szól hozzá. Sok sztár a nyugalom mellett a közösség miatt megy el oda.Engem inspirál, hogy minden második ember kigyúrtabb, mint én és ez által extra adag motivációt is kapok egy-egy kondizás alkalmával. Az ember azt gondolná, hogy ha túl sokat dolgozik, az felmentést ad a mozgás alól, én azt tapasztaltam, hogy egy ilyen fárasztó nap után a legjobb átmozgatnom magamat.

Milyen órákra szoktál járni?

Általában power jógára járok, emellett kardiózni vagy erősíteni szoktam, ahogy az időmbe belefér.Azt vettem észre, hogy ideális az edzéseket keverni. A jógát azért is favorizálom, mert rájöttem, hogy nem az a lényeg, milyen pózban facsarom ki magam, hanem hogy mindeközben a légzésemmel átmozgatom a belső szerveimet, biztosítva ezzel a másnapi izomlázat. Van egy abszolút kedvencem, a CX-WORX, egy fél órás tréning, amely eddig még csak Ausztráliában és az USA-ban van. Hat zeneszámból és hat gyakorlatból áll, teljesen átmozgat, a legjobb szálkásító edzés, amit valaha csináltam. Olyannyira kedvelem, hogy az oktatói végzettséget is szeretném megszerezni ebből. Emellett TRX-ezek is aktívan. Van egy applikáció, amit használok, a VT TRX, ez alapján edzek az otthon lévő TRX kötelemen.

Én jobban preferálom a saját testsúlyos, funkcionális edzéseket, hiszen látványosabb és könnyebb fejlődést lehet velük elérni, mint a súlyzós gyakorlatokkal.

A nagy súlyoktól az ember hatalmasra dagad. Az utóbbi időben már inkább kis súlyokkal szálkásítok. A CX-WORX-höz csak egy gumiszalag kell, az első alkalommal azt gondoltam, „gyerekek, ez komoly?”, majd a fél(!) órás edzés végén azt hittem, összeesek.

Jelenleg mik a legmenőbb sportirányzatok Amerikában?

A zumba, a pilates és annak a formái, az összes Less Mills-féle mozgás (pl. a CXWORX) illetve a spinning. Az utóbbinak van egy továbbfejlesztett változata, a RealRyder. Döbbenetes, gyakorlatilag a bringa dől jobbra-balra és eközben tartanod kell magad.

Ezeken a népszerű órákon sztárok is részt szoktak venni. Milyen a fittségi állapotuk, hogyan bírnak egy órát végig edzeni?

Nagyon jól bírják, vegyük például James Caan-t, aki közel 70 éves, mégis ugyanúgy együtt gyúr a testépítőkkel. Minden ismert ember, akivel az edzőteremben találkoztam, kétszer olyan megszállottan sportol, mint bárki más. Egy filmszerepre való felkészüléshez elkerülhetetlen a diéta is. Hugh Jackman-t,ha készül egy filmre, a dietetikusa,hajnalban is felkelti, hogy megitasson vele egy protein shake-et, így nem szakad meg a háromóránkénti táplálkozási intervalluma.

Peter Falk és Gábor

Ha egy filmcsillag mégsem készült elég kitartóan és eredményesen egy forgatásra, mik lehetnek a következmények?

Mást hívnak helyette!

Fényekkel, sminkkel és más optikai cselekkel sem szoktak játszani, ha már ünnepelt, tekintélyes színészről vagy színésznőről van szó?

Sok mindent el lehet takarni, de ha valaki nem felel meg a szerepnek, azzal nehéz bármit kezdeni. Egy filmet nem lehet erre alapozni, hiszen lassíthatja a forgatást, a legkisebb költségvetésű film esetén is a csúszás napi minimum 150000 dollárt jelent. Világsztárok esetén megtörténik, hogy átírják a szerepét, vegyük Meryl Streep-et, aki igen karakteres színésznő, de ha Megan Fox nem nézne ki ilyen jól, a szép arca sem mentené meg őt a süllyesztőtől. A profik a forgatások szünetében sem panaszkodnak, maximum a szerepüknek szánt ruhába vagy sminkbe kötnek bele, de azokba is csak azért, mert a szerepükhöz maximálisan illő kinézetre törekednek.

Meséltél sztárokról, mozgásformákról, a velük való viszonyodról. Mit tanácsolnál az én olvasóimnak, hogy olyan mértékben szeressék vagy űzzék a sportokat, ahogy ezt te teszed a sok elfoglaltságod mellett?

Az elhatározást követően a legjobb, ha apró lépésekkel indulnak el. Semmit sem szabad nagy súllyal csinálni, csak annyit, amennyit az ember és a teste elbír. Érdemes eleinte edzőtárssal elkezdeni mozogni vagy órákra járni,így azok megadják a közösségi élményt is.

Gábor és én

2 megjegyzés :

  1. Nagyon, nagyon szuper!!!! Klassz a pasi, kár hogy nincs Mo-on, Szépek vagytok együtt. Mocorgó.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mocorgó!

    Wow, nagyon örülök, hogy tetszik az írás! Gábor olykor azért hazalátogat...:)

    VálaszTörlés

PARTNEREK: