Nincs rutin, kösd fel a gatyát: Cross Training

Rajt:

Cross Fit, Cross Training: biztos mindenki hallott már róluk, csak nem volt elképzelése mit  is takar pontosan ez a két fogalom, azon túl, hogy biztosan valami nagyon nehéz edzés lehet. Nos, ezúttal is egy olyan óratípust próbáltam ki amelynek egymásra épülnek az elemei, akárcsak a primal move vagy metabolic esetében. Nem egy új edzésmódszer, hiszen különböző sportágakban már régóta találkozhattunk vele (torna, súlyemelés, atlétika). Ez a tréning a hagyományos edzések, az egyes sportágakból merített mozgásminták közös nevezője. Nincs rutin, nincs ismétlődő edzés, a szervezetnek állandóan alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz és gyakorlatokhoz. Ennek a tudtában indultunk el az edzésre Horváth Éva műsorvezetővel együtt…

Évával a kezdés előtt

Impressziók:

„Izomszag”, ciccegő, súlyokat emelő emberek mindenfelé, fehérjeporok hada sorakozik a recepción, ahol egy karméretben a teremhez illő sráctól kapom meg a kulcsaimat. Az „erőrészen” átsuhanva az emeleti öltözőhöz sietünk Évával…

A harmadik emeleten lévő edzés alapos bemelegítéssel kezdődik, gyorsan csatlakozunk a többiekhez és az edzőnk, Kovács Attila is örömmel köszönt bennünket.

Bemelegítés

Kis idő után jön a feketeleves: intervall-szerű mozgások lesznek 4 állomáson 5 körrel, 1 perc mozgással, 20 másodperc pihenővel.

1. állomás: deadlift, azaz felhúzás 10 kilós rúddal (a cipőfűző felett kell, hogy legyen a rúd, homorú háttal, kihúzott vállakkal, és előretolt mellel küzdünk meg a felhúzást.)


2. állomás: 8 kilós kettlebell-el swing (ezt a technikát külön meg kell tanulni és nagyon fontos a mozdulatoknál az időzítés!)





3. állomás: guggolásból felugrás, közben a medicin labda magasba dobása (ez gyilok volt!)







4. állomás: evezés (itt néha kicsit lelassítottunk Évával, a többihez képest ez volt a pihenő szakasz)

Evezünk

Elsőre könnyűnek hangozhatnak a gyakorlatok, de a másfeledik körnél elkezdi érezni az ember lánya, hogy milyen az, ha minden izmát bevetve kell mozognia és küzdenie egy edzésen.
Évával olykor összenézünk hol biztatva egymást, hol megérdeklődve mennyi idő van még hátra a körből, de párszor csúnyán is néz rám, amiért ilyen edzésre hoztam el!

Ezzel a résszel készen is vagyunk, így most egy „gyengéd” törzsblokkal megfejeljük a végét: 5 perc statikus fekvőtámasz (istenem már megint!), ha nem bírjuk, két négyütemű fekvőtámaszt kell csinálnunk, aztán folytatni! Bevallom, négyszer meg is állok és minden erőmre szükségem van a végén, hogy tartsam magam.
A kemény záró akkordot nagyon alapos lenyújtással fejezzük be: ekkor itt-ott felfedeztem pár, a jógában  is használatos mozgási elemet.

Statikus fekvőtámasz

Mit ne mondjak, kell egy kis kraft, ha végig akarod csinálni. Attila az edző végig figyelt ránk, ha valamit rosszul csináltunk egyből kijavított, korrigált bennünket szóban és cselekedetben is. Érdekes hasonlatokat hozott fel, amikor a gyakorlatok közben bemutatta mikor, hogy és hova érjenek az eszközök…

Nyújtás

Éva benyomása: „Elég intenzív edzés volt, az első húsz perc után azt gondoltam, hogy nem tudom tovább csinálni. A medicin labdás résznél féltettem a térdemet, az evezés pedig azért tetszett, mert azon az állomáson tudtam kicsit „lazítani”. A végére igazán elfáradtam - de nagyon jól esően - lehetséges, hogy máskor is ellátogatok a cross training órákra!”



Ami fontos:
Egy-két rosszul végzett mozdulat kettlebellel megfájduló derékhoz vezethet (mint nekem)!

Hol? Flex Gym, Budapest I. Márvány utca 17.
Mennyibe kerül? http://flexgym.hu/araink
Mit vigyél? Edzőcuccot, vizet, kitartást

Pontozás
Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 10/10
Edző: 10/10
Helyszín: 10/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10
Férfi/nő arány: 50%-50%

Fotó: Láposi Dávid

4 megjegyzés :

  1. Probaltok majd ki crossfit termet is? Kivancsi vagyok a kulonbsegre. Bar szerintem a nagy resze szubjektiv lesz es az edzo szemelyisegen mulik, de azert erdekelne.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    A Cross Fit és a Cross Training fedik egymást, csak az első épp egy levédett név, a gyakorlatok szintén hasonlóak.

    VálaszTörlés
  3. Epp arra lettem volna kivancsi, hogy mi a kulonbseg a licenc kifizetese es az azzal jaro kotelezettsegek (terem felszereltseg, edzoi kepzettseg, stb..) meglete es a tetszik ez a sport, csinaljunk mi is egy olyan termet kozott.
    A "noname" is van, hogy jobb (vagy epp ugyan az), mint a markas termek, de alapesetben azert az egyiket jol kitalaltak, a masikat meg ugy ahogy megprobaltak rola lemasolni.
    Bar ket "egyforma" edzest osszehasonlitani talan picit utopisztikus. Az edzo es a tobbi ember adja ugyis az alaphangulatot, ezert egy alkalom nem bizonyitana semmit.

    VálaszTörlés
  4. Értem a megközelítést és valahol jogos is, de mint írtad egy-két alkalomból (főleg, mivel általában tudják, hogy megyek kipróbálni talán jobban odateszik magukat) nem lehet észrevenni azt a szintű különbséget, amit felvetettél. Edzők és termek között is van profi és kevésbé professzionális vagy a szakmájához nem értő - lekopogom, nagyrészt képzettekkel találkoztam - így "sajnos" mindenkinek ki kell tapasztalnia melyik teremmel és edzővel, valamint edzéstervvel tud azonosulni.

    VálaszTörlés

PARTNEREK: