Legyél izmos, mint egy ősember! - A hét edzője Ivanchich András

  • Bejegyezte: Unknown
  • dátum: csütörtök, január 16, 2014 -
  • 0 megjegyzés
Ivanchich András, Primal Move edző elmondja, miért nem nyújtott az ősember, és kiderül, mit ronthatnak el azok, akik egyedül járnak edzeni.


Ivanchich András
Állítólag a mai embereknek nincsen mozgáskultúrájuk. Egyetértesz ezzel?

Az idegrendszerünk sajnos úgy van programozva, hogy a lehető legkönnyebb úton tegyük meg azt, amire szükségünk van, a testünk próbál energiát megtakarítani. Ha nem sportolunk, és nem használjuk az ízületeinket, akkor a testünk „elfelejt” mozogni. 



Megszokottól teljesen eltérő, az ősidőkig visszamenő paleolit mozgásforma a Primal Move. Az órák végén miért nincs nyújtási fázis, mint más edzések esetében?

Nem ellenzem a nyújtást,csak szerintem inkább az edzés elején van ennek a helye. A testünket, így ezeket a folyamatokat is az idegrendszer irányítja. Például ha a rendszeres ülés miatt nem működik megfelelően a csípőnk – mivel ilyenkor nem sokat mozgatjuk és az agy egyáltalán nem kap ingereket erről a területről – az agyunk elfelejti használni. Sokkal célravezetőbb az ízületek lassú, teljes tartományban való mozgatása, amivel újra frissíthető az idegrendszer, így helyre tud állni az egyensúly. Ezért is van szükségünk arra, hogy rendszeresen mozogjunk minimum heti kétszer. Úgy gondolom, az ősember sem nyújtott le a vadászatok után, mivel a folyamatos mozgás miatt jól működhetett a test és nem volt rá szüksége – bár ki tudja.



Szerinted a jelenlegi edzőtermi órák javítanak vagy rontanak az általános kondíción?

Ha valaki egyedül jár el a konditerembe, minden segítség nélkül, és lemásolja a többiek által végzett gyakorlatokat, az sokszor nem vezet jóra. Valljuk be őszintén, az emberek nagy része nem ért a mozgáshoz, hiszen nem ez a szakmájuk, nincs testtudatuk. Egyesek még a térdüket sem tudják megkülönböztetni a csípőjüktől.Az emberek 90%-a nem képes arra, hogy önmagának programozzon edzést, még, én is koordináltatom magam a kollégámmal. A csoportos órák jobbak, mivel van egy edző, aki megmondja, hogy mit csinálj, azonban a sok ilyen órán sajnos hiányzik a mozgás alapokhoz való visszatérés. A Primal Move-nak pedig pont ez a lényege.

Fotó: Lindmayer Zsolt 

0 megjegyzés :

PARTNEREK: