Mély levegőt a fővárosban?

A budapesti  Vámház körutat meghallva legtöbbünknek először a Klapka régiségbolt juthat eszébe, mindez keveredve a Vásárcsarnok és a szmogos levegő gondolatával. Azt viszont kevesebben tudják, hogy Magyarország legnagyobb sópincéjét is itt találjuk meg!


Mit kell tudni a Parajdi sópincéről?

Az erdélyi Parajdon ötven éve végeznek légúti kezeléseket hatalmas sóbányákban,.A szolgáltatás igen népszerű lett a határon innen is; miután sok magyarországi látogatója volt a messze lévő helynek, „közkívánatra” két éve már Budapesten is megnyitottak egy ilyen sóhelyiséget, 50.000 kg sóval és légszűrő rendszerrel felszerelve. Egy ilyen kezelés során a belélegzett só szemcséi jutnak be a légutakon, ahol  az előbbi kifejti hatását így fertőtleníti a hörgőket és a tüdőt. Hogy valóban eredményes lehessen egy alkalom, érdemes legalább másfél órát ott tölteni, ezt pedig több egymást követő napon megismételni a biztosabb hatás érdekében.

A körúton baktatva egy sóbányásznak öltöztetett próbababa tűnik fel először a bejárat előtt. Az ajtót kinyitom, majd elindulok a lefele vezető lépcsőn, leérve megpillantom a jobb oldali shop részleget (mindenféle sóval kapcsolatos terméket lehet itt vásárolni), a bal oldalon a kezelő helyiség található - a só ízét már most érzem a számban. 


Só shop
A kezelés megkezdése előtt az ott dolgozók adnak egy pár lábzsákot, amit a cipőmre kell húznom. Ezt követően lépek be a sóbarlangba, itt kiválasztom a számomra szimpatikus helyet és kezdődhet is a pihenés.


Egy-egy terápia nemcsak betegségek megelőzésére, hanem már meglévő tünetek gyógyítására is szolgál. A helyiség fertőtlenítő hatása olyan mértékű, hogy ha valaki elköhögi magát, a bacilusok fél méteren belül elpusztulnak. A két részre osztott termekben relaxációs zene és hangulatfény gondoskodik az agyunk kikapcsolódásáról.  


Saját magamon tapasztaltam a pozitív hatásokat! A tavasztól őszig tartó belvárosi biciklizés nem kímélte a tüdőmet, sokat köhögtem. Öt alkalommal mentem el a Parajdi sópincébe és nemcsak, hogy elmúlt a köhögésem, de könnyebben veszem a levegőt, ami növeli a sportban nyújtott teljesítményemet is.

Fotó: Lindmayer Zsolt 

Találkozzunk a blog facebook oldalán is!

2 megjegyzés :

  1. Helló Barbi nagyon jó, hogy bemutattad ezt a sóbarlangot, mivel nekem a légutaimmal voltak gondjaim. Kipróbáltam és ez segített kb. 3 alkalommal rendbe jöttem. Köszi tetszik a kezdeményezésed és nívós a blogod. Sok sikert. Bea

    VálaszTörlés
  2. Kedves Bea!

    Örömmel olvasom a sóbarlanggal és a bloggal kapcsolatos visszajelzéseidet is. Szebbé tetted a napomat! :)

    VálaszTörlés

PARTNEREK: