A szakaszos kikészülés: Zóna edzés

Rajt:

Szeretek kísérletezni a sportágakkal, klasszikus és modern fajták egyaránt érdekelnek, pár kedvenc oldalt nyomon is követek. Egyik alkalommal megtaláltam azt az aerobic videót, amelyen Péntek Enikő és több száz ember egyszerre pattogott dallamos, bulizós zenére, és ez kíváncsivá tett. Jobban utánanézve tudtam meg, hogy rendszeresen tart órákat, így kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam a neve alatt már branddé nőtt sportágat. Enikő Angliában szerzett ismereteit és saját tapasztalatait ötvözve állította össze a „Zóna” mozgásformát. Az edzés 60 perc alatt ötvözi a tabatát (20 másodperces sorozat 10 másodperces pihenőkkel megszakítva, teljes intenzitással), az intervallt és az erősítőgyakorlatokat, mindig más testrészre fókuszálva – de erről majd később.



Impressziók:

Nem tudtam, mire számítsak: mekkora helyen és hogy legfőképp hányan lesznek!? Mikor belépek a XIII. kerületi általános iskolába, meglep milyen korszerű és méretes a tornacsarnok. Az öltöző kulturált, tele ruhát cserélő lányokkal. Öltözőszekrények nem állnak rendelkezésre, így a felszerelésemmel együtt lebattyogok egy szintet. A tornaterem - vagy inkább csarnoknak hívnám, a nagy belmagasság miatt- pillanatok alatt megtelik a lelkes delikvensekkel és azok színes polifoamjaival. Szerencsére korábban érkeztem, így választhatok tetszőleges helyet.

Az oktató hangját a testére szerelt mikrofon miatt jól hallani; köszönt minket és egyből el is kezdjük a tornát. A gyanútlan, már szinte elfelejtett izmokat eleinte sokkolhatja a torna és a sebesség, amíg nem tudjuk felvenni a megfelelő ritmust – de hát ezt szeretjük, ez a cél. A rövid bemelegítést követi a tabata, amitől nem csak Te, de az anyagcseréd is kellőképpen felpörög. 


Tabata
Érzem, ahogy a nyakamon lévő artéria lüktet, a tüdőm tágul. Pár alkalom után állítom, hogy számomra ez (zsírégető, izomépítő, állóképesség-növelő egyszerre) a legkeményebb rész– halkan mondom, miután azon túl vagyunk, utána nekem elérkezik a „Hawaii feeling”.  Miután ezen is túl vagyunk, nincs olyan a teremben, akiről ne folyna patakokban a víz. Következnek a földön végezhető erősítő gyakorlatok, a fókuszálandó területek alkalmanként változnak (pl. has és far vagy kar és hát).





A zóna edzésen nevéből eredendően mindig egy bizonyos testrészre edzel. Az alapelv, hogy mielőtt az egyik elfáradna, abbahagyod, és egy másik gyúrásába kezdesz bele. Példa: már több perce fogcsikorgatva csinálod a felüléseket és úgy érzed, elég, nem bírod továbbcsinálni.
Ismerős? Na, a legtöbb edző ilyenkor még tízet ráhúz, Enikő azonban átvált a fenék erősítésére, és ha az is „elfárad”, az addig pihentetett hasat újra megdolgoztatod, míg a feneked "sziesztázik".


fsdfsfsd
Mindenki tesz a kockahasért
Következik a kedvenc részem, az utolsó erőforrásokat felhasználó nyújtás.Kellemesen lenyújtjuk magunkat tetőtől-talpig, majd tapssal köszönjük meg az órát. 

Végig követhető volt a koreográfia, a zenét mintha valamelyik jellegzetes pesti éjszakai szórakozóhelyről exportálták volna: „tuc-tuc” ugrálós vagy latinos diszkózene szólt a hangfalakból. Az edző egyszerre biztat és hajt, kedves személyiség, akit szívesen követ az olykor végét járó alany. Az egyéni hibákat nem javítja ki, de instrukciókat végig ad minden mozgónak. Aprólékosan kidolgozott a teste, nőiesen izmos, nem hajaz a Rubint Réka-féle már-már férfias kinézetre.


Péntek Enikő
Ami fontos:

Van rá példa, hogy csordultig tele van a terem, ami zavaró tud lenni, azonban ezt nehéz is kontrollálni, mivel a részvétel nincs bejelentkezéshez kötve. Az öltözői tumultust elkerülendő érdemes már a tornaruhában érkezni, hogy ott csak a benti cipő váltására legyen gondod.

Hol?  Budapest XIII. kerület, Pannónia Általános Iskola
Mennyibe kerül? 1000 forint
Mit vigyél? Kényelmes edzőruha és -cipő, folyadék, polifoam (a helyszínen is akad pár), törölköző
Milyen életkornak?: 16-50 év

Pontozás:
·      Kínzó faktor: 8/10
·      Ennyire formál: 8/10
·      Edző: 10/10
·      Helyszín:7/10
·      Ennyire fáj másnap mindened: 8/10

2 megjegyzés :

  1. Ott lakom tőle nem messze ,és nemrég találtam rá a blogodra. Nem tudod esetleg melyik napokon van ilyen edzés?

    VálaszTörlés
  2. A tornavideo.hu oldalon megtalálod a részleteket! :)

    VálaszTörlés

PARTNEREK: