Sport vagy sztriptíz? Ilyen a rúdtánc!

Rajt:

A rúdtánc kapcsán – amely mostanra már komoly (verseny)sporttá alakult ki – sokaknak előítéletei lehetnek vagy erkölcsi értelemben kifogásolhatónak tarthatják, hogy egy órán keresztül forró naciban, bártáncosoktól látott mozdulatokat hajtsanak végre egy rúdon. Én is ezt a tábort erősítettem. Otthon hagytam az előítéleteimet, elmentem, hogy megismerjem a minden férfi fantáziáját megmozgató rúdtáncot. Ez a sport állítólag abból ered, hogy egy sztriptíztáncosnak volt egy tűzoltó pasija, akitől a nő elleste a tűzoltós rúdon való lecsúszást, a többi gyakorlat pedig már adta magát…Na jó, igazából a rúdtánc az 1920-as évek körül alakult ki, amikor az utazó cirkuszok show táncosai a cirkuszi sátor tartórúdját használták előadásuk kellékeként. Csak az 1950-es években kezdték el a bárokban, klubokban szórakoztató műsorok részeként használni a rúdtáncot.

Impressziók:

A Kolosy térnél lévő Artpole Stúdióba belépve családias hangulat fogad, nyoma sincs a fitnesztermek nyüzsgő világának és a morajlásnak. A jobbra lévő szobában öltözködöm, majd a stúdió rúdtánctermébe tartok.

Elsőre nehéz elképzelni, hogy bárki, aki belép az utcáról, rúdtáncossá válhat, de ha tehetséges, annak jelei már az első órán is megmutatkoznak.

Forró nadrággal fölszerelkezve (amire azért van szükség, hogy jobban tapadjon a combunkhoz a rúd) mindannyian bemelegítünk nyújtásokkal, a testtájak (karok, lábak, hátsó részek) átmozgatásával 10-12 percen keresztül, mialatt Vincze Tímea, a heti sportom edzője megfigyeli, ki mennyire hajlékony.

Bemelegítés

Mielőtt bármibe belekezdenénk, a rudat mindenki maga tisztítja le egy tisztítószerrel lepermetezett törölközővel higiéniai és baleset-megelőzési szempontok végett. Ezután már csak a magnézium hiányzik a kézre – az első próbálkozásoknál sokan izgulnak és emiatt izzad a tenyerük – és pörögjünk!
A megfelelő kéztartások elsajátítása csak a kezdet, ezután a három mozdulatot fogunk megtanulni: a tűzoltó, a napraforgó és a pillangó!

Tűzoltó: ezt a szakmát úgy imitálhatod, ha pont úgy csúszol le a rúdon, mint ők

A pillangónak van egy elölről és egy ráfordulósan is végrehajtható verziója

Az én kedvencem pedig a napraforgó volt, ahol Z alakban kell a lábakat tartani, miközben szépen körbeforgunk

Eleinte nem könnyű a rúdtánc: tartani magad, miközben figyelned kell a kéztartásokra és eközben szépen lefeszített lábfejjel kell végrehajtani a gyakorlatokat, nos ez elég komplex dolog.

A leérkezések után mindig szépen átforgattuk magunkat (ez egy kiragadott pillanat), hogy kecsesen álljunk fel a mozdulat után

Megpróbálkozunk még egy saját testet elemelő mozdulattal, ami nekem mérsékelt sikerrel megy, akárcsak a street workout esetében anno…

Az arckifejezésemen látszik a siker mértéke
A pózok „kóstolása” közben egyszer csak azt veszem észre, hogy elröppent egy óra. Könnyed nyújtás az óra végén is – itt is használva a rudat, mint eszközt – és vége!

Nyújtás
Kívánom, hogy akárhova mész, mindig ilyen jó edzőkkel találkozz, mint én! Ismét egy türelmes, szakavatott oktatót fogtam ki, ami odavezetett, hogy nem rohantam ki hanyatt-homlok a szobából az első nehezebb feladatok láttán. Ha pedig már agyongyakoroltam egy mozdulatot, amely netán nem ment, mást kaptam feladatul, hogy ilyen módon tereljem el az agyam a végrehajtandó „muszájról”.


A lábaimon keletkezett foltok ellenére (az egyik önhibámból, mivel ráestem a térdemre, ezért lett egy plusz térdkalácsom) van igazság abban, hogy könnyen megragadhatja az embert ez a sport. Miért? Egyszer az egyik ismerősöm azt mondta, hogy imádja a rúdtáncot, mert minden óra kihívást jelent számára. Amennyire elzárkóztam és az elveim ellen volt az, hogy tekeregjek egy rúdon, olyannyira okozott pozitív csalódást az óra, és sikerélményeim is voltak. Mazochizmus, sikerek vagy szép alak rövid idő után? Mindenkinek más a mozgatórugója!

Ami fontos:

A rúdtánc nehézségi szintjeit 1-5-ig osztályozzák. Csak akkor léphetsz feljebb egy szintet, ha az előző lépcsőfok összes lépését és gyakorlatát megfelelően tudod végrehajtani, így nem kell attól tartanod, hogy leesel a rúdról. Készülj fel arra, hogy a lábad, karod, combjaid, vállaid fájhatnak kicsit, netán foltosak lehetnek az első edzések után: ez is vele jár. Ide azt a klisét is írhatnám, hogy olyan testrészeid fognak fájni, amelyekről eddig nem is tudtál. Ám a későbbi élmények kárpótolnak.

Hol? Artpole Buda Studio, II. Budapest Lajos utca 33. (35-ös kapucsengő)
Mennyibe kerül? http://budastudio.artpole.hu/araink
Mit vigyél? A megszokott alap edzőfelszerelést, kis nadrágot(!), cipő nem szükséges, törölközőt és vizet
Az óra korosztálya: 20-35 év

Pontozás
Kínzó faktor: 8/10 (tartanod kell a saját testsúlyodat az edzésen)
Ennyire formál: 10/10
Edző: 10/10
Helyszín: 9/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10 (a tested tartásából fakadó fájdalom mértéke)
Férfi/nő arány: csak nők, de állítólag elvétve pasik is megjelennek

Fotó: Németh Balázs

0 megjegyzés :

PARTNEREK: